Igår sände SVT-nyheter ett inslag om att antidepressiva läkemedel skrivs ut mer och mer till barn där de yngsta är så unga som 6 år! Enligt folkhälsomyndigheten är var tionde 13-årig pojke och var tredje 13-årig flicka nedstämd minst en gång i veckan. Ungdomarna i reportaget beskriver bland annat att pressen i skolan för att få bra betyg, komma in på gymnasiet och få ett jobb är högt. Men utöver detta beskriver de något jag tycker är både skrämmande och talande för vår tid; skönhetsideal. Reportaget kan du se här.

Det är väldigt mycket skönhetsideal som man ska följa och mycket press från sociala medier.
– Emma Östlund som går i årskurs 9. 

Sociala medier påverkar mer och mer, det som visas i de sociala medierna är en snedvriden verklighet där bilden alltid är bra, lycklig och lyckad. Ett annat exempel är alla dessa ”fitspo” som också kan ge upphov till ångest och sänkt självkänsla. Det är svårt att värja sig mot ett skönhetsideal som få faktiskt kan leva upp till. Tittar vi på reklam och tidningar är det ca 1% av världens befolkning ser ut så som modellerna som visas. Det är fruktansvärt att 1% ska sätta skönhetsidealet för resterande 99% av befolkningen…
En av ungdomarna tar upp just detta, att se ut på ett visst sätt, ha specifika kläder, märkeskläder. Hon beskriver en press på att vara perfekt – detta säger en flicka som går i sjunde klass.

Barnpsykiatriker Maarit Wirkkala menar på att den ökade stressen för barn och unga på att vara tillgängliga, klara skolan, vara social och se ut på ett visst sätt skapar en enorm press som för vissa då blir för mycket.
Antidepressiva läkemedel kan ge goda effekter även vid andra tillstånd och kan göra mycket gott för någon som mår så psykiskt dåligt. Jag motsätter mig absolut inte användandet av antidepressiva läkemedel, vad jag motsätter mig mot är att vi skapar ett samhälle där våra barn inte längre orkar eller kan hantera det dom omges av och istället mår så psykiskt dåligt att de behöver medicineras för det!

Om samhället gör oss sjuka är det kanske dags att förändra samhället och dess syn på ideal och vad som är viktigt att uppnå snarare än att försöka förändra individerna!

legs-407196_1280

 

bild: pixabay